Bejaka skuggor men aldrig mörker

Hej,

Många är dem som skrivit om skuggsidor under året och i synnerhet under hösten. Alla har vi olika teorier och definitioner utav vad skuggsidor är egentligen.

En del texter som andra skrivit kan ha misslett läsaren till en tro att skuggsidor och mörker är detsamma och i sin tur att mörkret är något positivt. Men ska också tillägga att definitionen på “mörker” och “skuggsidor” kan vara olika från person till person. Därför kände jag att det var viktigt för mig att skriva även min syn på just vad jag ser som skuggsidor och hur jag arbetar med dessa.

Så vad är då skuggsidor?
Skuggsidor har vi alla och det är de mindre smickrande sidorna av oss. Områden som vi behöver arbeta med för att förändra till det bättre och kanske sidor som vi först inte vill erkänna att vi har. Kanske du t.ex. är dömande, utnyttjande, självcentrerad, självisk, arrogant o.s.v. Då kan dessa egenskaper vara något som ligger i din skuggsida och något att jobba med för att lära och göra annorlunda. Personligen så har jag bl.a. naiviteten som skuggsida. Jag har alltid varit allt för naiv och trott det bästa om alla jag möter, tills jag har blivit bevisad motsatsen. Jag jobbar ständigt med att förbättra detta och istället försöka känna in i mötet med andra, den andres avsikter och energi för att veta om jag ska släppa in den i mitt liv eller lita på den o.s.v.

Man kanske reagerar på ett visst sätt i samband med att någon uttrycker en sak utan att egentligen veta varför. Kan det då vara något som ligger en till last och man behöver bejaka? Troligen. Det finns olika sätt att bearbeta och bejaka sina skuggsidor på och du kommer få läsa mer om det lite längre ner i texten.

Är skuggsidor samma som mörker?
Nej inte så som jag ser det. Jag ser skuggsidor som “grå” och en obalans av Yin & Yang. Mörkret är svart och med det menar jag inte att det är Yang! Mörkret kommer enligt mig från “ondska” och den typen av karaktär. Kanske du gjort saker för att kalla in mörkret som t.ex. anden i glaset, provocerat mörka makter, gjort ritualer för att indirekt/direkt skada andra eller varit sjuk på ett sätt så att mörkret lättare har kunnat greppa taget om dig.

Det kan också vara så att du gjort saker för att stärka och lyfta dig själv på bekostnad av andra. Det är inget som hör till skuggsidor utan till de mörka energierna, enligt mig.

Vad är skillnad mellan ljus och mörk energi?
Energi är energi men det är vad du gör med den som avgör om den är av godo eller av ondo. Gör du saker för att stärka dig själv tillsammans med andra utan att andra tar skada – ja då är det av godo. Men gör du saker där egot styr och andra drabbas negativt – ja då är det av ondo. Oavsett om det är medvetet eller omedvetet.

I de ljusa energierna hittar du bl.a. änglar och uppstigna mästare medan i de mörka energierna så hittar du bl.a. demoner och andra negativa entiteter.

Hur jobbar jag med mina skuggsidor?
Först så behöver du erkänna din skugga, därefter omfamna den och acceptera att du har den. När du gjort det så kan du skriva ner dina känslor och tankar runt detta. En form för att göra dig än mer medveten om skuggan. Du kan också använda dig av t.ex. orakelkort för vägledning i hur du ska hantera det och bearbeta det.

Beroende på vad det är så kan du varje gång skuggan gör sig påmind i en situation, bekräfta dess närvaro och istället reagera motsatt. T.ex. om någon uttrycker sig, enligt dig, dumt och din skugga är ilska. Bekräfta då ilskan och reagera istället med att bli lugn och tänk t.ex. att “det här är inte min åsikt” eller “det här påverkar inte mig”.

Det kan tyckas låta simpelt men av egen erfarenhet vet jag att det fungerar för mig och jag hoppas dom fungerar för dig.

Övrigt
Det är viktigt att bejaka sina skuggsidor men aldrig mörkret. I grunden handlar det om att man får en medvetenhet av det omedvetna och växer som person och andlig varelse.

När vi ändå är inne på energier så kan det vara bra att känna till begreppet “energitjuvar” något som är en skuggsida och vad det innebär.

Något som kan känneteckna en energitjuv:

 • – De anammar offerrollen
 • – Tar inga ansvar för sina handlingar, vad de säger/gör
 • – Försöker komma undan genom manipulering eller skuldkänslor
 • – Klagar för att få sympati
 • – Bara tar och ger inte tillbaka i form av tjänster, hjälp o.s.v.
 • – Utgår ifrån sitt Ego
 • – Du blir plötsligt dränerad på energi
 • – Du får känslor av stress och ångest i mötet med personen


Vi är alla lite energitjuvar ibland men det finns de som är experter på området.  För att beskydda sig mot en energitjuv så kan du göra något av följande:

 • – Sätta gränser
 • – Var medkännande för ofta vet dem inte om det själva
 • – Distansera dig från personen
 • – Försök hålla dina tankar positiva och kärleksfulla
 • – Håll din aura ren och stark
 • – Använda en beskyddande kristall
 • – Rena omgivningen med Salvia.
 • – Öka din förståelse om att du har något att lära av situationen också
 • – Skicka ljus & kärlek till tjuven
 • – Håll dig jordad

Jag hoppas att det skapat reflektion hos dig men framför allt att du bejakar dina skuggor men aldrig mörkret!

Carl Gustav Ljung, upphovsman till analytisk psykologi och var intresserad av människor och deras skuggsidor, har sagt några bra citat som får avrunda det här inlägget.

“Allt som irriterar oss hos andra kan leda oss till en förståelse av oss själva.” 

Carl Gustav Ljung

Missa inte Ljusceremoni & ljusmeditation via Facebook den 21/12 kl.18.00 >

Med ljus & kärlek,

Gilla

[wp_ulike]

Dela

Dela på facebook

Önskar du personlig vägledning & healing?

Boka någon av Daniel's tjänster idag